Politiikasta.fi

Palkittu Politiikasta.fi on Valtiotieteellisen yhdistyksen verkkolehti, jonka tehtävänä on yhteiskuntatieteiden, erityisesti politiikan tutkimuksen, yleistajuistaminen. Politiikasta.fi tekee tutkimuksesta ymmärrettävää, kiinnostavaa ja hyödyllistä. Haluamme parempaa julkista keskustelua!

Politiikasta julkaisee tutkijoiden ja yhteiskuntatieteilijöiden artikkeleita ja arvioita ajankohtaisista ja ajattomista poliittisista kysymyksistä ja politiikan tutkimuksesta. Verkkolehti on lukijamääriltään erittäin vaikuttava tieteen ja tutkimuksen julkaisualusta. Vuonna 2020 lehden sivuilla vierailtiin lähes 289 000 kertaa, ja vuonna 2021 yli 252 000 kertaa.

Haluamme tarjota tutkijoiden analyyseja mahdollisimman monipuolisesti: kirjoitettuna, kuvattuna ja luettuna. Monipuolisuus tarkoittaa myös monikielisyyttä: julkaisemme analyyseja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Politiikasta ei julkaise ainoastaan yleistajuisia tutkimukseen pohjaavia artikkeleita, vaan järjestää monenlaista tutkimukseen pohjaavaa toimintaa, joka tähtää yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantamiseen. Näistä oleellisimmat ovat Politiikasta kouluissa -kouluvierailut, Politiikasta taidetta -yhteistyö tutkijoiden ja taiteilijoiden välillä, mediatuotannot (esim. podcastit) sekä erilaiset tapahtumat.

Politiikasta.fin kansainvälinen julkaisutunnus on ISSN 2323-7090. ISSN-tunnuksen saaneiden verkkojulkaisujen tiedot viedään kansallisbibliografian lisäksi kansainväliseen ISSN Portal -tietokantaan.

Verkkojulkaisutunnuksen avulla tutkijat voivat lisätä Politiikasta.fi-verkkolehteen kirjoittamansa artikkelit yliopiston tietokantoihin.

Politiikasta.fin kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Politiikasta palkittiin vuonna 2019 Suomen tiedetoimittajain liiton vuoden tiedeviestintäpalkinnolla. Saimme myös vuonna 2016 Suomen tiedekustantajien liitolta tunnustuspalkinnon merkittävästä panoksesta tutkimustiedon välittämisessä julkiseen keskusteluun ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä. Olimme myös vuoden 2016 Liikutu tiedosta -palkinnon finaaliehdokkaana.

Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.

Toimitus

toimitus(at)politiikasta.fi
Vastaava päätoimittaja Mikko Poutanen
mikko.poutanen(at)politiikasta.fi
Toimituspäällikkö Hanne Vuorela
toimitus(at)politiikasta.fi

Kirjoittajaohjeet

Lue ohjeet kirjoittajalle ja tarjoa juttua toimituksen osoitteeseen!

Uusimmat julkaisut

  • Republikaanipuolueen sisäiset jännitteet, vaalipiirien strategiset rajanvedot ja tulossa olevat presidentinvaalit tekevät Yhdysvaltain politiikan tulevaisuudesta mielenkiintoista. Maailman suurimman demokratian rakenteellisista ongelmista on hyvä olla tietoinen myös Suomessa. Julkaisu Podcast: Yhdysvaltalaista politiikkaa vuonna 2023 ilmestyi ensimmäisenä Politiikasta.
  • Emmanuel Macron painottaa retoriikassaan historiallisuutta, välttämättömyyttä ja Ranskan arvoja. Eläkeuudistus on saanut kansan kaduille, kritiikki saattaa hyödyttää Marine Le Penin Rassemblent Nationalea ensi kevään eurovaaleissa. Julkaisu Macronin johtajuus on kriisissä – mielenosoittajat soittavat kattiloita ilmestyi ensimmäisenä Politiikasta.
  • Osmo Apunen tunnettiin Suomen ulkopolitiikan ja idänsuhteiden tutkijana. Apunen oli ulkopolitiikan tutkimuksen vuoropuhelija, joka tavoitteli tulevaisuuden ymmärtämistä historian avulla. Julkaisu Osmo Apunen – Suomen ulkopolitiikan juurisyiden etsijä ilmestyi ensimmäisenä Politiikasta.
  • Terrorismin vastatoimilla voi olla merkittäviä seurauksia sananvapaudelle. Muun muassa ekstremismin ennalta ehkäisyyn liittyy haastavia kysymyksiä. Julkaisu Terrorismi ja sananvapaus ilmestyi ensimmäisenä Politiikasta.
  • Ajatus politiikan äärilaidoista on peräisin jo Ranskan vallankumouksen ajoilta. Arvojen lisäksi kielen vivahteet vaikuttavat siihen miten ääriliikkeistä puhutaan. Määrittelyt elävät ajassa eivätkä ole täysin pysyviä. Julkaisu Äärioikeisto ja sen määritelmät ilmestyi ensimmäisenä Politiikasta.