Politiikasta.fi

Politiikasta.fi är en ISSN-registrerad sajt vars ansvariga utgivare är Statsvetenskapliga Föreningen r.f. och vars inriktning är att kommunicera forskningsresultat och analyser inom samhällsvetenskap på ett koncist och lättförståeligt sätt, så att även icke-akademiker kan ta del av dessa.

Politiikasta publicerar artiklar och analyser av forskare och samhällsvetare om aktuella politiska frågor och politisk forskning. År 2019 besöktes nättidningen över 250 000 gånger.

Vi vill erbjuda analyser av forskare på ett så mångsidigt sätt som möjligt: i skrift, bild och inspelningar. Mångfalden sträcker sig även till språk: vi publicerar analyser på finska, svenska och engelska.

Politiikasta.fi internationella publikationskod är ISSN 2323-7090. Nätpublikationer som erhållit ISSN-kod införs både i nationalbibliografin och i den internationella ISSN Portal -databasen.

Respektive skribent svarar för synpunkterna i sin artikel i tidningen.År 2019 tilldelades Politiikasta priset Årets vetenskapsjournalist av Finlands vetenskapsredaktörers förbund. Politiikasta belönades 2016 med Finlands vetenskapsredaktörers förbunds pris för betydande insatser för att förmedla forskningen i den offentliga debatten om politiska angelägenheter. År 2016 var vi dessutom finalist till priset Liikutu tiedosta.

Redaktion

toimitus(at)politiikasta.fi
Chefredaktör Mikko Poutanen
mikko.poutanen(at)politiikasta.fi
Redaktionssekreterare Emmi Skytén
emmi.skyten(at)politiikasta.fi

Författarens instruktioner

Läs instruktionerna för skribenter och kontakta oss per e-post för att erbjuda en artikel!

Senaste publikationer

  • Lukuaika: 5 min. Pariisin ilmastosopimus velvoitti luomaan yhteisen tavoitteen ilmastonmuutokseen sopeutumiselle, mutta tässä ei ole onnistuttu. Toimilla on kiire, ja siksi on riski, että tavoite asetetaan kunnioittamatta ilmastosopimuksen tärkeimpiä periaatteita. The post Tavoite ilmastonmuutokseen sopeutumiselle on välttämätön – mutta liki mahdoton appeared first on Politiikasta.
  • Lukuaika: 5 min. Venäjä on oikeuttanut hyökkäyksensä Ukrainaan paitsi vetoamalla pyrkimykseen estää Naton laajeneminen, myös väittämällä puhdistavansa naapurimaansa natseista. Mikä rooli fasisminvastaisella retoriikalla on, ja mistä Kreml sen alkujaan ammensi? The post ”Kun veljistä tuli Natoon pyrkiviä natseja, vaihtoehdoksi jäi teloitusrangaistus” – näin Venäjä oikeuttaa hyökkäyssodan Ukrainassa appeared first on Politiikasta.
  • Lukuaika: 4 min. Islam on helluntaisuuden ja ortodoksisen kirkon ohella Suomen tärkein vähemmistöuskonto, joskin varsin hajanainen sellainen. The post Kirja-arvio: Islamin merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaa appeared first on Politiikasta.
  • Lukuaika: 2 min. Politiikasta taidetta -podcast käsittelee apurahojen merkitystä tutkijalle ja taiteilijalle ja niihin liittyvää politiikkaa sekä tunteita. The post Politiikasta taidetta -podcast: Apuraha, tunteet ja politiikka appeared first on Politiikasta.
  • Lukuaika: 5 min. Kiinan rooli globaalilla tieteen ja teknologian areenalla on merkittävä – erityisesti, jos huomioidaan julkaisujen määrä. Tutkijoiden toimintaympäristöstä kuitenkin puuttuu vapaus, ja syvään juurtuneita käytäntöjä on vaikea muuttaa. The post Kiina johtaa Yhdysvaltaa tiedekamppailussa määrällä – mutta ei laadulla appeared first on Politiikasta.